Fahéj – konyhában, kertben, házipatikában

2020. május 29. Szilvi 2022. július 20.

A fahéj illata karácsonyi hangulatot varázsol. Neve hallatán inkább édességekre asszociálunk, pedig számtalan más felhasználási módja létezik. Nem csak a konyhában ízesíthetjük vele ételeinket, hanem a ház körül is jó szolgálatot tesz, és az egészségünkre is jótékony hatása lehet.

Egy fűszeres, fahéjas kalandra invitállak.

A fahéj a világ 7 legdrágább fűszerének egyike

A fahéjfának (Cinnamomum) körülbelül 250 fajtája van, de csak néhányból nyernek ki fahéjat. 2017-ben a világ fahéjtermelésének 99%-át Indonézia, Kína, Vietnám és Sri Lanka adta. A legjobb minőségű a Srí Lanka-i, más néven a ceyloni fahéj.

A fahéjfát 2 év nevelés után tőből kivágják, hogy a következő évre egy tucat új ágat neveljen. Ezeket az ágakat levágják és azonnal feldolgozzák, hogy ne száradjon ki. Lehántolják a külső kérgét, majd a belső kérgét – ebből lesz a fahéj – masszírozzák, lefejtik, gondosan feltekerik, majd kiszárítják. A lenti videóban meg is nézheted a folyamatot.

A Srí Lanka-i fahéj előállítása tehát nem túl szapora, kézzel dolgozzák fel ezt a nemes fűszert, amit meg kell fizetni.

Míg a drága fahéj a Cinnamomum verum fából, az olcsóbb a Cinnamomum cassia vagy aromaticum fából származik. Az utóbbi fa Dél-Kínában honos, ezért az abból kinyert fahéjat kínai fahéjnak is hívják. Ennek a fahéjnak a textúrája durvább, színe sötét barnás-vörös, vastagabb rudakban árulják, előállítása olcsóbb és minősége alacsonyabb.

Ceyloni és kasszia fahéj
Ceyloni és kasszia fahéj
Fotó: Flickr / Cinnamon Vogue

A szupermarketek polcain 95%-ban kínai fahéjat találsz. De aki keres, talál ceyloni fahéjat. Érdemes kipróbálni, összehasonlítani a kettő ízvilágát.

Házipraktikák fahéjjal

A fahéj illatát megérezve a fejünkben felcsendül egy karácsonyi dal, melyre mézeskalács figurák ropják a táncot, a hangyák eközben vészriadót fújnak. Bizony, ezek az apró lények nem szívlelik a fahéj illatát. Egyes források azt állítják, hogy a hangyák útjába szórt fahéj elriasztja a betolakodókat.

A kertészek gyökereztetőpor helyett használhatják, mert a frissen vágott növény szárát fertőtleníti és a gyökérképződést serkenti.

Bár én nem próbáltam, azt is olvastam, hogy permetezőszert is készíthetünk belőle, melynek gomba és baktériumölő hatása van. Ezt úgy készíthetjük el, hogy langyos vízben rakunk fahéjat, egy éjszakának állni hagyjuk és másnap leszűrjük (pl. kávéfilter segítségével.). A folyadékot kézi permetezőbe töltjük és lefújjuk vele a növény szárát.

Vércukorszint csökkentő hatással is bír

Számos jótékony hatása van a fahéjnak, kapszula és kivonat formában is elérhető. Ha rendszeresen szedünk ilyen készítményeket, inkább olyan fajtát válasszunk , amiben igazi, azaz ceyloni fahéj van, mert a kasszia fajtának magas a kumarin tartalma.

A fahéj hatása egészségünkre:

  • magas antioxidáns tartalma van
  • gyulladáscsökkentő
  • jótékony hatása van a szív- és érrendszerre
  • növeli az inzulinérzékenységet
  • csökkenti a vércukorszintet és cukorbetegség megelőző hatása van
  • jó hatása van a neurodegeneratív betegségek kezelésében
  • gomba és baktériumölő hatása van
Fahéj rudak és őrölt fahéj
Fotó: Flickr / Cinnamon Vogue

Fahéj a konyhában

A fahéj leggyakrabban karácsonykor kerül elő, amikor bejglit sütünk, de almás és diós édességek kötelező eleme is. Számtalan ételben, italban találkozhatunk ezzel a fűszerrel: teákban, rágógumiban, palacsintában, müzliben, kávéhab tetején, péksütikben és még sorolhatnám.

Használtál már fahéjat húsos ételekben?

Bizony, a fahéjjal nem csak édességeket ízesíthetünk. A magyar konyhára nem jellemző a fahéj ez irányú felhasználása. Merítsünk ihletet a nemzetközi konyhákból.

A thai konyhában a curry-kbe kerül. Az indiai konyhából ismert garam masala egyik alkotóeleme. A kínai konyhában is a pácokba és hosszan főzött, párolt ételekbe teszik. A mexikói konyhában is előkelő helyet foglal el.

Szárnyasokat, és vörös húsokat is fűszerezhetünk fahéjjal. Nagyon óvatosan bánjunk az adagolással, mert míg az alma tölteléket szinte a végtelenségig fahéjazhatjuk, a sós ételeket egy lehelletnyi, óvatos késhegynyi fahéj már ízletessé varázsolja.

Receptjeink között a chilis babban és a fajitában is van fahéj, próbáljátok ki!

Forrás: Wikipédia | luxury-insider.com | healtline.com | healtline.com