Amikor először megkóstoltam, tudtam, hogy ez szerelem első ízlelésre. Selymes és aromás. Mámorító és csodás. Egyszerűen imádom.
Hozzávalók
kb. 1 kg padlizsán
Fél fej reszelt vöröshagyma
1 citrom
só, bors
napraforgó olaj
Elkészítés
- A padlizsánokat megmossuk és szárastól a grillre rakjuk. Minden oldalát kb négyszer 15 percig szenesre sütjük.
- A tűzről levéve, amennyire lehet forrón a héját elkezdjük lehúzni, ügyelve arra, hogy a szenes rész ne kerüljön az ételbe. Száráról is leválasztjuk, ami eddig kiváló fogantyúként szolgált.
- A megtisztított török paradicsomot szűrőre tesszük és citromlével bőségesen becsepegtetjük. Ne sajnáljuk, nem fogja elsavanyítani.
- Amikor az összes darabbal végeztünk, fakanál segítségével a maradék levet kinyomkodjuk belőle és kiöntjük. A padlizsánokat a tálba átborítva sózzuk, borsozzuk és fél fej vöröshagymát reszelünk rá. Falapát segítségével összezúzzuk, krémesre keverjük és a megfelelő balansz eléréséhez addig fűszerezzük, amíg ízesnek nem találjuk.
- Ezután kb fél deci étolajjal gazdagítjuk és hűtőben pihentetjük egy éjszakát. Sózni fűszerezni csak olajozás előtt lehet!
Sütési fortélyok: A padlizsán sütése nagy gondot igényel, héjának szenesnek kell lennie, ami megadja a füstös ízvilágot. Belül ki kell fehérednie a húsának. Ha üveges és zöld színű marad, sajnos nem sikerült jól a sütési művelet. Sokan próbálják sütőben sütni, de ezzel a módszerrel soha nem érjük el az autentikus állagot, ízvilágot.
Tálalási javaslat: Lágyítsuk egy kis majonézzel.