Svéd gombasaláta

Legutóbb frissítve: 2020. június 7. 22:16

Ősszel rengeteg a gomba, szezonja van. Persze gomba mindig akad az erdőben, de azt mondják a gombavadászok, ilyenkor nem keresni, hanem szedni kell a gombát.

A recept hozzávalói között nem erdei gombát írtunk, de miért lenne ez akadály? És ha már erdei gombát szeretnénk szedni, akkor látogassunk el a Bükkbe, akár egy szép hétvégére, hiszen ott található hazánk egyik legnagyobb kiterjedésű erdősége. Ha a kirakós minden darabját helyére akarjuk rakni, akkor egy bükkben töltött hétvégi gombászáshoz és a kakukkfűtől fenséges svéd gombasalátához a Kakukkfű Vendégházat ajánljuk❣

A kakukkfű értékes növény, gyógyteaként számos betegségre gyógyír, a konyhában kiváló fűszernövény. Intenzív illata és aromája miatt kevés ételben alkalmazzuk, de a svéd gombasalátában domináns fűszerként tökéletesen harmonizál.

Svéd gombasaláta

Svéd gombasaláta

0 a 0 szavazatból

Hozzávalók

  • 2 fej hagyma

  • 1 kg gomba

  • 4 ek olívaolaj

  • 4 ek napraforgó olaj

  • Só, bors

  • 3-4 kakukkfű ágacska vagy szárítottból egy mokkáskanál őrölve

  • 1 dl fehérbor

  • 6-8 dkg sűrített paradicsom

  • 40 dkg konzerv paradicsom v 5 dl házi paradicsomlé

  • 1 teáskanál cukor

  • Ízlés szerint egyéb zöld fűszer, amit a paradicsom elbír (pl. csipetnyi bazsalikom, oregánó)

  • Citromhéj

  • Citromlé

  • Kevés víz a paraficsom sűrűségétől függően

Elkészítés

  • Az apróra vágott hagymát olajon megdinszeljük.
  • gombát megtisztítjuk és centis kockákra aprítjuk, rádobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk, levét elfőzzük és némileg lepirítjuk.
  • Fehérborral felengedve megpároljuk.
  • Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, megfuttatjuk és hozzákeverjük a paradicsomlevet vagy konzerv paradicsomot.
  • Hozzáadjuk a citromhéjat és a zöld fűszereket, ízlés szerint tovább fűszerezzük sóval, cukorral, citromlével.
  • űrűséget kevés hozzáadott vízzel tudjuk beállítani. Ne higítsuk túl, a kanálnak meg kell állnia benne.

Megjegyzések

  • Főzési fortélyok: A hagymát türelmesen dinszteljük aranysárgára. A gombának se maradjon leve. Türelemmel párolgassuk, megéri. Használjunk széles, nagy felületű serpenyőt.
  • Egy estét hagyjuk érni hűtőben. Fogyasztáskor majonézzel lehet lágyítani.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Kapcsolódó receptek

Szólj hozzá!