Zakuszka

Legutóbb frissítve: 2021. április 23. 15:47

Jó kis füstös illat, imádom! A zakuszka egy erdélyi étel, amit édesanyámtól tanultam. Nem érdemes kis adagban készíteni, nagyon sok munka van vele, de megéri a fáradtságot.

Zakuszka

Zakuszka

0 a 0 szavazatból
Fogás: Előétel
adag

4

adag
Elkészítési idő

30

perc
Főzési idő

40

perc
Total time

0

perc

Hozzávalók

  • 2 kg padlizsán

  • 1 kg kápia paprika

  • 1 kg tv paprika

  • 1/2 kg hagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1 kávéskanál bors

  • 1 csapott teáskanál fűszerpaprika

  • 1 sűrített paradicsom

  • só ízlés szerint

  • 1 doboz prémium minőségű olasz kockázott paradicsomkonzerv

  • 1 citrom leve

  • 2 dl olaj

Elkészítés

  • A padlizsánt és a paprikákat megmossuk. A padlizsánt és a paprikákat lehetőleg grillen, vagy gázláng felett platnin szenesre sütjük.
  • A padlizsánt megszabadítjuk az égett héjától és szárától. Szűrőbe helyezzük, és citrommal csöpögtetjük egyenként az oxidáció ellen. A paprikákat egy tál felett lehéjazzuk, kifolyó levét felfogjuk. (Vízbe mártogatott ujjakkal könnyebb)
  • A paprikák csutkáját és magházát eltávolítjuk, és amennyire tudjuk, mentesítjük a maradék magtól is. Apró kockákra vágjuk és visszatesszük a lecsöpögött lébe.
  • A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Robotgépben tilos aprítani, mert nem úgy fog pirulni a zúzódás miatt, ahogy kell.
  • Széles edényben a hagymát az olajon aranysárgára pirítjuk (dinszteljük). Tűzről lehúzva zúzott fokhagymával, paradicsompürével és fűszerpaprikával elkeverjük. Rátesszük a felkockázott paprikákat a levével együtt. Borsozzuk. Sózzuk, cca. csapott teáskanál. Ezt az egyveleget kevergetés mellett addig pároljuk, amíg nem kezd el ragadni az edény aljára, illetve a lé el nem fő róla.
  • Hozzáadjuk a lecsöpögtetett padlizsánt, és ezzel tovább pároljuk kb. 15-20 percig. Belekeverjük a paradicsom konzervet és addig főzzük, amíg meg nem áll benne a kanál. Ha a paradicsomtól túl savas lenne, egy két mokkáskanál cukorral lehet enyhíteni rajta.
  • Ízlés szerint beállítjuk a sóját, majd botmixerrel krémessé tesszük, de csak mértékkel, hogy kissé rusztikus maradjon.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Kapcsolódó receptek

Szólj hozzá!