Jó kis füstös illat, imádom! A zakuszka egy erdélyi étel, amit édesanyámtól tanultam. Nem érdemes kis adagban készíteni, nagyon sok munka van vele, de megéri a fáradtságot.
Zakuszka
adag
4
adagTotal time
0
percHozzávalók
2 kg padlizsán
1 kg kápia paprika
1 kg tv paprika
1/2 kg hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál bors
1 csapott teáskanál fűszerpaprika
1 sűrített paradicsom
só ízlés szerint
1 doboz prémium minőségű olasz kockázott paradicsomkonzerv
1 citrom leve
2 dl olaj
Elkészítés
- A padlizsánt és a paprikákat megmossuk. A padlizsánt és a paprikákat lehetőleg grillen, vagy gázláng felett platnin szenesre sütjük.
- A padlizsánt megszabadítjuk az égett héjától és szárától. Szűrőbe helyezzük, és citrommal csöpögtetjük egyenként az oxidáció ellen. A paprikákat egy tál felett lehéjazzuk, kifolyó levét felfogjuk. (Vízbe mártogatott ujjakkal könnyebb)
- A paprikák csutkáját és magházát eltávolítjuk, és amennyire tudjuk, mentesítjük a maradék magtól is. Apró kockákra vágjuk és visszatesszük a lecsöpögött lébe.
- A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Robotgépben tilos aprítani, mert nem úgy fog pirulni a zúzódás miatt, ahogy kell.
- Széles edényben a hagymát az olajon aranysárgára pirítjuk (dinszteljük). Tűzről lehúzva zúzott fokhagymával, paradicsompürével és fűszerpaprikával elkeverjük. Rátesszük a felkockázott paprikákat a levével együtt. Borsozzuk. Sózzuk, cca. csapott teáskanál. Ezt az egyveleget kevergetés mellett addig pároljuk, amíg nem kezd el ragadni az edény aljára, illetve a lé el nem fő róla.
- Hozzáadjuk a lecsöpögtetett padlizsánt, és ezzel tovább pároljuk kb. 15-20 percig. Belekeverjük a paradicsom konzervet és addig főzzük, amíg meg nem áll benne a kanál. Ha a paradicsomtól túl savas lenne, egy két mokkáskanál cukorral lehet enyhíteni rajta.
- Ízlés szerint beállítjuk a sóját, majd botmixerrel krémessé tesszük, de csak mértékkel, hogy kissé rusztikus maradjon.
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!
Tetszik ez a recept?
Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!
Elkészítetted ezt a receptet?
Kövess minket Facebook-on!