Főoldal » Receptek » Magazin » Krumpli A-B-C

Krumpli A-B-C

Kategória:Magazin

Legutóbb frisítve:

Nem árt, édes uram,
kendnek is azt tudni,
hogy Burgundiából
jött hozzánk a krumpli.

Hát ezért legalább
ünnep- és vasárnap
nevezzük illendőn
mi is burgonyának.

Kányádi Sándor – Krumplis mese részlet

A Solanum tuberosum hivatalos neve burgonya. A köznyelvben inkább krumpliként emlegetjük, de számtalan névvel illetik még, például földi alma, kolompér, svábtök vagy Erdélyben pityóka.

A burgonya rövid története

A burgonya a mai Peru déli, illetve Bolívia északkeleti részéről származik. A dél-amerikai őslakók már Kr. e. 5 ezer évvel háziasították ezt a növényt, táplálkozásuk fő eleme volt.

Európába a spanyol hódítók hozták be, de lassan lopta be magát az európai emberek szívébe (konyhájába 😉 ). Eleinte csak állatok élelmezésére használták. Gyanakvóan, félelemmel tekintettek erre a zöldségre és emberi fogyasztásra alkalmatlannak tartották. Észak-Európában új és különleges mivolta miatt botanikus kertekbe telepítették.

Az uralkodó osztály hamarabb látott potenciált a burgonyában, de nem volt egyszerű dolguk, mert a gazdák nem akartak kötélnek állni. Angliában a polgárháború okozta élelmiszerhiány segített teret hódítani a krumplinak és felülkerekedni a társadalom krumpliundorán. Franciaországban XVI. Lajos a gomblyukába, Marie-Antoinette a hajába tűzte a burgonya lila virágát, hogy jelezzék, uralkodói jóváhagyást kapott a pityóka.

II. “Nagy” Frigyes, porosz uralkodónak sem volt egyszerű a helyzete. Ő fordított pszichológiát alkalmazott, hogy az emberek előítéletét csökkentse a gumókkal kapcsolatban. Királyi ültetvényén krumplit termesztett és őröket állított a földjének védelmére. A közeli gazdák úgy vélték, ha valamit ennyire őriznek, akkor az csak értékes lehet. Beosontak a földjére és egy-két növényt elloptak, hogy saját földjeiken elültethessék. Az uralkodó terve bevált. 🙂

Végül a burgonya elfogadott emberi táplálék lett. A földeken a gazdák több terményt tudtak betakarítani, terméskár esetén is elegendő táplálékforrás maradt, nem tizedelte már az embereket az éhínség. A tápláló burgonya hozzájárult olyan betegségek, mint a skorbut, tuberkolózis, kanyaró és a vérhas tüneteinek enyhítéséhez. A népesség robbanásszerű növekedésnek indult.

Burgonya nélkül a már aligha tudnánk elképzelni életünket.

Melyiket tegyen a kosaramba? Íme a burgonya A-B-C

Világszerte több mint 5000 fajtája van a burgonyának, itthon sem szűkölködünk a kínálatban. Nem csoda, hogy vásárláskor összezavarodhatunk. Melyik krumpli lesz a megfelelő számunkra? Nem a küllem számít, hanem a belbecs.

A boltokban sokszor találkozhatunk A, B és C jelöléssel, melyek ugyebár nem a minőségét, hanem a burgonya típusát hivatottak jelezni. Nézzük is sorjában a kategóriákat és a legismertebb hazai fajtákat. Jó ha tudjuk melyik fajta mire való, hiszen a nem zacskózott áru esetében (pl. a piacon) nem fogják kiírni nekünk a krumpli ábécét ;).

Az A típus salátákba való, például a majonézes krumpli kiváló lesz belőle. A B típus főzéshez jó, például gulyásleves alapanyaga lehet. A C pedig sütésre alkalmas, pürékhez, krumplis tésztához, chips vagy hasábburgonya készítéshez.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács ajánlása

Nagyobb méretben az Obtt.hu oldalon tudod megnézni és le is töltheted a szóróanyagot.

Télen is legyen kéznél

A tél folyamán felmegy a burgonya ára, így érdemes még ősszel feltölteni a készleteket. Nem mindegy viszont, hogyan tároljuk. Sötét, hűvös, párás, fagymentes helyre tegyük, a 10-14 fokos pince az ideális.

Kis gondoskodást is igényelnek a fogyasztásra várakozó gumóink. Ha a burgonya elkezd csírázni, le kell törögetni a hajtásokat, különben a csírák felemésztik, kiszárítják a burgonyánkat. Ha sérült, beteg krumplit találunk, távolítsuk el azonnal, mert megbetegíti a többit.

Ne tároljuk együtt a hagymával, mert a két zöldségnek más az igénye. A hagyma jobban bírja a fagyokat és tárolásához nem jó a párás közeg, neki szárazságra van szüksége.

Nem csak a konyhában hasznos

A burgonyát ma is használják állatok takarmányozására. A vodka hagyományosan burgonyából vagy gabonából készül. A burgonya keményítőt nem csak a gasztronómiában használják sűrítőanyagnak, de egyes kutatási projektekben kísérleteznek vele a biológiailag lebomló csomagolás alapanyagaként. Refluxos betegeknek ajánlják a krumplilé fogyasztását, Indiában a burgonya héját égési sérülések kezelésére használják.

És az édesburgonya?

Nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időben az édesburgonya, más néven batáta. Bár gumói hasonlítanak és az elnevezésen valamelyest osztoznak, rendszertanilag nem rokona a burgonyának.

Forrás: eteltcsakokosan.hu | history-magazine.com | 24.hu | wikipedia.org

Kapcsolódó receptek

Ízletes és aromás.