Főoldal » Receptek » Magazin » A padlizsán nem csak lila lehet

A padlizsán nem csak lila lehet

Kategória:Magazin

Legutóbb frisítve:

Ha meghalljuk a padlizsán szót, azonnal a lila színű tojásgyümölcs jut az eszünkbe. Nem csoda, hiszen leginkább lila, vagyis inkább fekete padlizsánokkal találkozhatunk a magyar boltok polcain. Néha azért előfordulnak különleges fajták.

Ha egy mediterrán piacra tévedünk , akkor további különleges színekben és formákban pompázó tojásgyümölcsöket is felfedezhetünk. Ahogy a fenti képen látható, a palermói piacon a klasszikus fekete héjú padlizsán mellett megtalálható, az általuk csak tunisine-nek, vagyis tunéziai padlizsánnak nevezett pufók, világoslila, sötét szárú fajta.

A fekete szépség

Kezdjük is a sort az itthon legelterjedtebb fajtával, ami fekete héjú és tojásdad formájú. Amikor a szatyorba pakoljuk őket, figyeljünk arra, hogy szép fényes, fekete, feszes testű egyedeket válasszunk ;). A szárát is figyelhetjük, mennyire száradt meg, ez is indikálja a frissességét.

Ebből a fajtából a Padlizsánkuckó bármelyik receptjét elkészítheted, mondjuk egy padlizsánkrémet?

A pizsamás padlizsán ?

Láttunk-e már csíkos padlizsánt? Itthon néha találkozhatunk ezzel a lila, fehér csíkos tojásgyümölccsel. Úgy tartják, hogy ez az egyik legfinomabb fajta. Az olaszok töltelékbe vagy a szicíliai caponata salátába ajánlják. Az amerikaiak graffiti padlizsánnak is hívják.

Csíkos és fehér padlizsán
Fehér és csíkos padlizsán

Fehér padlizsán

A padlizsán lila színét a nauzin nevű növényi festék adja. Ha ez hiányzik, akkor kész is a fehér padlizsán. A lila színért felelős festékanyagnak sok jótékony hatása van, ennek hiányát leszámítva ugyanolyan, mint sötét társai.

Ha ilyennel találkozunk a boltban, akkor arra figyeljünk, hogy ne legyen sárgás árnyalatú a héja, mert akkor már túlérett. Az olaszok szerint íze finomabb, sütve és grillezve is ajánlják.

Tunéziai padlizsán

A palermoi piacon roskadoztak az állványok a tunéziai padlizsántól. Ezt a fajtát sokat használják a szicíliai konyhában, például a normál padlizsánt kivájják és tunéziai padlizsánnal töltik. Bár a piacon tunéziai, a kertészetben meg palermói padlizsánnak titulálják, az ízén semmit sem változtat ;).

A tojásgyümölcs súlya egyenként elérheti a fél kilót is. Nagyon sok szicíliai étel fő összetevője, például a parmigiana di melanzane, pasta alla norma vagy a busiate al pesto trappanese.

Tunéziai padlizsán
Tunéziai padlizsán

Bébi padlizsán

A bébi padlizsánt indiai padlizsánnak is nevezik. Selymes, lágy textúrája miatt jó alapanyaga leveseknek, raguknak vagy krémeknek. Jellemzője, hogy főzés közben kevés olajat szív fel.

Bébi padlizsán
Bébi, azaz indiai padlizsán

Thai padlizsán

A thai tojásgyümölcs apró, zöld “bogyó”. Belseje halvány rózsaszín, de lehet lilás is. Sok magot tartalmaz, amit főzés előtt érdemes eltávolítani, különben keserű ízt kölcsönöz az ételünknek. Az íze lágy és főzéskor extra krémes lesz.

Thai padlizsán
Thai padlizsán

Kínai padlizsán

Kína a világ egyik legnagyobb padlizsán termesztője és fogyasztója. A kínai padlizsán hosszúkás, színe halványabb, húsa fehér és édeskés. Kevesebb magja van, így egyes források szerint nem annyira kesernyés. Ez a fajta tehát kiválóan felhasználható gyorsabb főzési eljárások, például a kínai konyhára jellemző stir-frying technika esetén.

Kínai padlizsán
Kínai padlizsán

Természetesen ez a lista nem teljes, a felsoroltakon kívül még rengeteg fajtával találkozhatunk, ha ellátogatunk egy mediterrán piacra vagy távoli egzotikus tájakra.

Forrás: Agrodolce.it , www.thekitchn.com , hobbikert.hu

Kapcsolódó receptek

Ízletes és aromás.