Toszkán mandulás keksz – Cantucci

Legutóbb frissítve: 2021. április 17. 20:55

A cantucci (ejtsd kántuccsi) Toszkánából származik, egész pontosan Firenze mellett található Prato városából. Az utóbbi miatt pratoi keksznek is hívják az olaszok.

A mandulás kekszről az első feljegyzést Amadio Baldanzi, egy 18. századi pratoi tudós készítette, melyet a Pratoi Állami Levéltárban őriznek. Ekkor még genovai néven említették.

A 19. században Antonio Mattei  cukrász kifejlesztett egy receptet, amely később klasszikussá vált és számos díjat kapott Olaszországban és külföldön egyaránt.  A Mattonellá-t, Mattei cukrász üzletét – mely még ma is üzemel – a cantucci hagyományőrzőjének tekintik.

Cantucci

Cantucci

0 a 0 szavazatból
Elkészítési idő

1

óra 

Hozzávalók

  • 450 g 00-ás liszt

  • 200 g egész mandula

  • 3 tojás

  • 1 tojássárgája

  • 180 g cukor

  • 1 kiskanál vanília aroma v egy zacskó vaníliás cukor

  • 1 citrom reszelt héja

  • 1 kisebb narancs reszelt héja

  • 50 g vaj

  • 1 pohárka marsala bor vagy brandy

  • 1 kanál méz

  • egy csipet só

  • 1/2 csomag sütőpor

Elkészítés

  • A tojásokat és a sárgáját is rakjuk egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Keverjük ki a tojásokat a cukorral, míg ki nem fehéredik, majd adjuk hozzá a vajat és keverjük el azt is.
  • Adjuk hozzá a citrom és a narancs reszelt héját, a marsala bort, a mézet és egy csipet sót. Keverjük simára.
  • A sütőporral elkevert lisztet fokozatosan, apránként dolgozzuk bele a masszába, majd adjuk hozzá a mandulát.
  • Lisztezett gyúródeszkára helyezzük a masszát. Nem gyúrjuk át, hanem hengergetjük a tésztát.
    A tésztánkat egy hosszú hengerré alakítjuk, 3 részre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  • 180C fokos előmelegített, légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük. Amikor kicsit kihűlt, egy bárddal vagy egy nagyobb késsel 1,5-2 cm-es ferde szeletekre vágjuk határozott mozdulatokkal.
  • A szeleteket oldalukra fektetjük, vissza a tepsibe és még 15 percig sütjük.
  • A kész kekszeket rácsra tesszük hűlni.

Megjegyzések

  • A cantuccit marsala borba szokás tunkolni.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Kapcsolódó receptek