Facciamo la pasta!!!!
Ne aggódj, ez nem egy olasz nyelvlecke! A tésztafőzés rejtelmeiben fogok elmerülni.
Beszéljünk kicsit a(z olasz) tésztákról!
Gombóc Artúr csokoládéi jutottak eszembe. Hát én ugyanennyire rajongok a tésztáért. Szeretem a kerek tésztát, a szögletes tésztát, a hosszú tésztát, a rövid tésztát, a gömbölyű tésztát, a lapos tésztát … és még sorolhatnám 🙂
Olaszországban hozzávetőlegesen 350 különböző tészta típussal találkozhatunk, az elnevezések száma ennél négyszer több. Párat szerintem mindenki fel tud sorolni: spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, vermicelli…
A tészták készülhetnek búzalisztből és durumlisztből is. Dél felé haladva egyre inkább a durumlisztből készült tészta a népszerű. A liszt mellett van bennük tojás, vagy víz, esetleg burgonya.
A tészta “szállítja” a szószt, tehát a megfelelő forma, összetétel elengedhetetlen a tökéletes Pasta megalkotásához. Például a bolognai raguhoz nem passzol a spagetti, mert nem tud a ragu rendesen tapadni a tészta felületéhez. A bolognai spagettivel nem is találkozhatunk Olaszországban. A bolognai raguhoz tagliatelle passzol.
Főzzük meg a tésztát!
Még beszélhetnénk órákat a tésztafajtákról, de azt ígértem tésztát fogunk főzni helyesen. Tehát vágjunk is bele:
- Vegyünk egy nagy lábost és töltsük meg vízzel. A tésztát sok vízben kell főzni – ahogy az olaszok mondják – tudjon táncolni a tészta főzés közben.
- Forraljuk fel a vizet és adjunk hozzá sót. A víznek olyan sósnak kell lennie, mint a tengernek.
- Nem rakunk a főzővízbe mást, csak a tésztát. Néha belefuthatunk videókba, ahol mesterszakácsok olívaolajat raknak a vízbe, de az kész pazarlás.
- A tészta csomagolásán ellenőrizzük, hogy mennyi ideig kell főzni. Például “cottura 11 minuti”, azaz 11 percig kell főzni. Azért néha kóstolj bele főzés közben, hogy biztos megfőtt-e. De nehogy péppé főzd!
Az olaszok al dente eszik a tésztát, az emésztésnek is jobb, lassabban szívódik fel, így alacsonyabb a glikémiás indexe. - Az utolsó pár percben a tészta vizéből egy csészényit/bögrényit vegyél ki, és tedd félre. Amikor kész a tészta, szűrd le, de nehogy leöblítsd!
- Nem mondtam az elején, de a tésztát akkor kezdjük el főzni, amikor a szószunk már majdnem kész van. A szószt egy serpenyőben felmelegítjük és most, a korábban megmentett tésztavizet apránként hozzáadjuk, összefőzzük, hogy selymesebb legyen a szószunk.
- A megfőtt tésztát egyenesen a szószba rakjuk, jól összekeverjük, és tálaljuk.
forrás: italymagazine.com | wanderingitaly.com