Ha szeretnél egy egészségesebb zsömit az aszalra rakni, akkor ez a recept neked való. A zabpelyhes durumbuci könnyen, gyorsan elkészíthető, és kiváló társa például a padlizsánkrémnek vagy a svéd gombasalátának.
Hozzávalók:
- 375g durumliszt
- 2 púpos evőkanál zabpehelyliszt
- 2 púpos evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 teáskanál só
- 100 ml joghurt
- 1 evőkanál méz
- 25g zabpehely + a tetejére pár csipet
- 1 dl langyos tej
- 25g élesztő
- 1,5 dl langyos víz
Elkészítés:
- A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt egy csipet cukorral.
- A liszteket keverjük össze a sóval. Készítsünk mélyedés a lisztben, és rakjuk bele a joghurtot, a mézet, a zabpelyhet.
- Miután az élesztő felfutott, öntsük azt is a liszthez és kezdjuk el dagasztani a tésztát. Adagoljuk hozzá a langyos vizet amíg szépen össze nem áll a tészta, elválik az edény falától.
- Rakjuk a tésztát kelesztőtálba, takarjuk le konyharuhával és kelesszük duplájára (kb 40 perc)
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett munkapultra borítjuk. Átgyúrjuk, majd kézzel 30×30 cm nagyságú négyzetet lapogatunk belőle, majd 9 felé vágjuk.
- Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és további 30 percen keresztül kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 200℃-ra, aljába egy jénaiban forró vizet rakunk.
- A bucikat lekenjük egy kis vízzel, tetejére zabpelyhet szórunk és berakjuk a sütőbe. 30-40 perc alatt készre sütjük.