Főoldal » Receptek » Desszert » Mákos és diós bejgli

Mákos és diós bejgli

Kategória:Desszert

Legutóbb frisítve:

Nincs karácsony bejgli nélkül. Nálunk a karácsonyi hangulatot a bejgli sütése hozza meg. Igazi csapatmunka a töltelékek és a tészta elkészítése. Hát bejglire fel, tekerje mindenki a saját süteményét.

Mákos és diós bejgli

0 / 0 szavazat
Fogás: DesszertKonyha: magyarNehézség: közepes
adag

4

rúd

Ízletes mákos és diós bejgli, ahol a tölteléken van a hangúly. Jól bevált, generációkon átívelő családi recept.

Hozzávalók

  • A tészta (4 rúdhoz)
  • 50 dkg liszt

  • 20 dkg vaj vagy margarin

  • 1 egész tojás

  • 1 tojás sárgája

  • 3 csapott evőkanál cukor

  • 1 csipet só

  • 1,5 dl tej

  • 2 dkg élesztő

  • Máktöltelék (2 rúdhoz)
  • 35 dkg darált mák

  • 25 dkg cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1/2 citrom reszelt héja

  • 1 dl víz

  • 1 dl tej

  • Diótöltelék (2 rúdhoz)
  • 30 dkg darált dió

  • 15 dkg cukor

  • 1/2 citrom reszelt héja

  • 1/2 teáskanál fahéj

  • 1,5 dl víz

  • mazsola ízlés szerint

Elkészítés

  • A diótöltelék elkészítése
  • A diót ledaráljuk és hozzátesszük a kekszmorzsát, a citromhéjat, a fahéjat. A vizet a cukorral felforraljuk és beleöntjük a diós keveréket. Addig főzzük, amíg besűrűsödik.
  • Hűtsük ki a masszát, mielőtt megkennénk a tésztát.
  • A máktöltelék elkészítése
  • A mákot ledaráljuk és hozzátesszük a citromhéjat. A vizet a tejjel és a cukorral felforraljuk és belerakjuk a mákot.
    Addig főzzük, amíg besűrűsödik.
  • Hűtsük ki a masszát, mielőtt megkennénk a tésztát.
  • A tészta elkészítése
  • Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a sót és a cukrot, majd morzsoljuk szét benne a vajat vagy a margarint. Ügyeljünk arra, hogy a zsiradék ne melegedjen el. Adjuk hozzá az egész tojást, a sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze a tésztát, majd pihentessük hűtőben 4 fele osztva, folpackba csomagolva 30 percet.
  • A tésztát nyújtsuk ki kb 40×30 cm nagyságú téglalappá. Enyhén nedves kézzel vagy cukrászkártyával oszlassuk el a tölteléket a kinyújtott tésztán.
  • Tekerjük fel a tésztát, kenjük meg tojássárgájával és fél órát pihentessük hűvös helyen. Fél óra múlva, miután meghúzott a sárgája, kenjük meg tojásfehérjével és ismét pihentessük fél órát. Ettől lesz szép márványos a teteje.
  • Szúrkáljuk meg a bejglit és 180 fokos előmelegített sütőben süssük 35-40 percig.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebook-on!

Kapcsolódó receptek

Ízletes és aromás.