Börzsönyi szilvás pite

Legutóbb frissítve: 2021. március 21. 13:57

Gyerekkoromban a szilva volt a gúnynevem, így nem rokonszenveztem a gyümölccsel. Ahogy öregszem, feledésbe merülnek a piszkálódások, és egyre gyümölcsözőbb a kapcsolatom a szilvával. Mi sem példázza ezt jobban, mint a szilvás pite születése.

A minap Börzsönyből apósom hozott egy nagy kosár szilvát. Finom, friss szilva, megenni egyszerre lehetetlennek tűnt. Nem akartam, hogy kárba vesszen, lekvárnak vagy pálinkának meg kevés volt, megszületett eme költemény.

Börzsönyi szilvás pite

Börzsönyi szilvás pite

0 a 0 szavazatból
A receptet írta: Padlizsánkuckó Fogás: DesszertKonyha: magyarNehézségi fok: közepes
adag

4

adag
Elkészítési idő

30

perc
Főzési idő

40

perc
Total time

1

óra 

10

perc

Szilvás piténk akkor lesz igazán szép, ha türelmesen elrendezgetjük a szilvát. Megéri, hogy ne csak finom, de mutatós is legyen.

Hozzávalók

  • Az aljához
  • 300 g liszt

  • 200 ml tej

  • 40 g vaj

  • 40 g cukor

  • 1/2 csomag szárított élesztő

  • 1/2 csomag vaníliás cukor

  • csipet só

  • A tetejéhez:
  • 1 kg szilva

  • 100 g cukor

  • 1 teáskanál fahéj

  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés

  • A lisztbe belekeverjük a szárított élesztőt és a sót. A vajat elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Amint a cukor felolvadt a vajas masszát hozzáadhatjuk a liszthez, majd a langyos tejjel elkeverjük. Meleg helyen minimum fél órát kelesszük.
  • A szilvát megmossuk majd félbevágjuk és kimagozzuk. Ügyeljünk arra, hogy ne trancsírozzuk szét a szilvát esztétikai okok miatt. A fél szilvákat mérettől függően vágjuk félbe, vagy harmadoljuk. Miután megvagyunk ezzel a lépéssel is, szórjuk meg a szilvát cukorral, fahéjjal és a citromlével és keverjük el. Hagyjuk őt is gondolkodni.
  • Ha a tészta kész, akkor nyújtsuk ki az áhított tepsi méretére és hagyjunk egy kis szélét, hogy csini legyen. A szilvadarabokat héjukkal lefele halmozzuk a tésztára, ha tutisták vagyunk, akkor srégen, egy irányba rendezzük a gyümölcsöket (szerintem megéri a fáradság).
  • A cukrozott szilva levének felét öntsük a sütésre váró alkotásunkra. 180 fokon süssük kb. fél órát, félidőben locsoljuk meg a maradék lével. Ha a tészta megsült, kivehetjük a sütőből.
  • Tálaljuk, fogyasszuk, ha kihűlt. Másnapra megszívja magát. Bár akkor nem oly friss, de a visszajelzések abszolút pozitívak voltak még másnap is.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Ha nem szereted a szilvát, de a pitét igen, van egy finom Diós-almás pite receptünk is!

Kapcsolódó receptek

Szólj hozzá!