Padlizsán pesto

Legutóbb frissítve: 2021. március 16. 19:50

Ha azt hallod pesto, akkor egy zöld gezemice jut eszedbe? Valóban, a legismertebb pesto magyarországon a genovai pesto, melynek fő összetevői a bazsalikom, olívaolaj, fenyőmag, fokhagyma, parmezán és pecorino.

Biztos találkoztál már a paradicsomos pesto-val (pesto rosso) is, amit Szicíliában pesto alla trapanese-nek hívnak. A mókának itt nincs vége, a pesto alapja lehet a rukkola, a pisztácia, a dió, a paprika, a cukkíni és még sorolhatnánk.

És ha már Padlizsánkuckó, akkor készítsünk padlizsán pesto-t, azaz pesto di melanzane-t.

Padlizsán pesto

Padlizsán pesto

5 a 1 szavazatból
Fogás: Krémek és szószokKonyha: OlaszNehézségi fok: Közepes
adag

4

adag
Elkészítési idő

1

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • 1 kg friss padlizsán

  • 60 g mandula (héj nélküli)

  • 20 g parmiggiano reggiano vagy pecorino

  • 50 g olívaolaj

  • 1 citrom héja

  • 1 fél citrom leve

  • Bazsalikom

  • Bors

Elkészítés

  • A padlizsánokat megmossuk és szárastól a grillre rakjuk. Minden oldalát kb négyszer 15 percig szenesre sütjük.
  • A tűzről levéve, amennyire lehet forrón a héját elkezdjük lehúzni, ügyelve arra, hogy a szenes rész ne kerüljön az ételbe. Száráról is leválasztjuk, ami eddig kiváló fogantyúként szolgált.
  • A megtisztított padlizsánokat szűrőre tesszük és citromlével bőségesen becsepegtetjük.
  • A lecsepegtetett padlizsánt egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a mandulát, a reszelt sajtot, az olívaolajat, a sót, borsot és a bazsalikomot. Botmixer segítségével krémesítjük.

Megjegyzések

  • A pestot bekeverhetjük egy kis ricottával, vagy paradicsomszósszal.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Kapcsolódó receptek