Görög pitakenyér

Legutóbb frissítve: 2021. április 19. 09:12

Valahányszor Görögországban gyrost ettünk, nem zsebes pitakenyérbe csomagolták. Jajj, milyen finom is volt a rodoszi buszállomás mellett található kis gyros büfében a helyiekkel sorban állni, várni az ízletes gyrosra.

Szép emlékek, ezt idézzük most meg ezzel a pitakenyérrel. Ajánljuk természetesen gyroshoz, de kíváló kísérője egy suvlaki tálnak, szószok tunkolásához sem utolsó.

Görög pitakenyér

Görög pitakenyér

5 a 1 szavazatból
adag

6

pitakenyér
Elkészítési idő

1

óra 

30

perc

Hozzávalók

  • 160 ml langyos tej

  • 80 ml langyos víz

  • 320 g liszt

  • 1 teáskanál cukor

  • 1 teáskanál só

  • 20 g friss élesztő

  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

  • A lisztet helyezzük egy tálba, keverjük el benne a sót és egy evőkanál segítségével két mélyedést készítünk benne, ebbe mérjük ki az olívaolajat.
  • A tejbe beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
  • Miután felfutott az élesztő, az elegyet a liszthez adjuk és kézzel, vagy robotgéppel összedolgozzuk, amíg lágy ruganyos tésztát kapunk. Természetesen utána lisztezünk, amennyiben szükséges.
  • Én szeretem kézzel átgyúrni a tésztát, de ez nem szükséges (de mindig jót tesz a tésztának).
  • A tésztát tálba helyezzük, letakarjuk és 40 percig kelesztjük.
  • Amikor megkelt, olajozott munkalapra fordítjuk, kicsit átgyúrjuk és 6 adagra osztjuk, gömbölyítjük a tésztát.
  • Nyújtófával 20-25 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk.
  • Felhevített száraz serpenyőbe rakjuk és mindkét felét 2-2 percig sütjük.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Kapcsolódó receptek