Ki ne látott volna már pékségben ilyen fura nevű kenyérkét. A ciabatta (ejtsd: csábáttá ? ) elkészítése könnyű, ám időigényes. Még a kreativitásunkat is megcsillogtathajuk, ha megspékeljük a ciabattát egy kis olívabogyóval, vagy szárított paradicsommal.
Ciabatta
Servings
3
servingsPrep time
50
percCooking time
30
percKelesztés
140
percTotal time
3
óra40
percÍzletes, olasz kenyér. Kiváló szendvicseket készíthetsz belőle!
Hozzávalók
250 g finomliszt
200 ml víz
7 g szárított élesztő
1 csapott teáskanál só
1 csipet cukor
olívaolaj
Elkészítés
- Egy mérőpohárban keverjük el vízben a cukrot és a szárított élesztőt, majd adjuk hozzá a liszthez. Fakanál segítségével keverjük el alaposan. A tészta sűrű, nokedliszerű lesz, ne ijedjünk meg. Egy nagyobb tálat kenjünk ki olívaolajjal, majd rakjuk át a masszánkat. Fedjük be a tálad folpakkal és kelesszük a tésztát másfél órán keresztül.
- Egy kisebb szögletes tepsibe szütőpapírt teszünk, és olívaolajjal megkenjük. A másfél óra letelte után szórjuk meg sóval a tésztát és ismét jól keverjük össze.
- A tepsibe helyezzük a tésztát, elegyengenjük. Tetejét is megkenjük olívaolajjal és további 50 percen keresztül kelesztjük.
- A sütőbe egy vizes tálkát helyezünk és 250 fokra előmelegítjük.
- A gyúródeszkát jól belisztezzük és a megkelt tésztát ráfordítjuk. A tetejét is meghintjük liszttel és kézzel elegyengetjük, kihúzogatjuk.
- A kinyújtott tésztát három egyenlő csíkra vágjuk. Megszórhatjuk szárított paradicsommal, vagy apróra vágott olívabogyóval. A tésztákat összehajtjuk a képen látható módon.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a ciabattákat és 10 percig sütjük 250 fokon, majd csökkentjük a hőmérsékletet 220 fokra és még 20-25 percig sütjük, vagy addig, amíg aranybarna nem lesz.
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!
Tetszik ez a recept?
Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!
Elkészítetted ezt a receptet?
Kövess minket Facebook-on!