Sörkifli

Legutóbb frissítve: 2020. július 27. 10:32

Kezdjük egy kis reklámmal:

Van egy hely nem messze tőlünk, a neve Kifli És Kocsma. Szuper jó hely, csak ajánlani tudom annak, aki Kiflizni ÉS Kocsmázni szeretne. Rengeteg féle jó sör s egyéb itóka, kedves személyzet és csodás hangulat várja az ide látogatókat …. és persze a kiflik. 🙂

Egy kosárkában három kifli figyel, lehet kérni sajtkrémmel, tepertővel vagy kolbásszal. Jár mellé egy nagy adag lilahagyma és hozzá egy jó korsó sör dukál.

A mi kiflink

Ez az év csodásan indult, itthon ragadtunk, kedvenc kiflizőnk is ideiglenesen lehúzta a rolót. Kifli utáni vágyunkat enyhítendő sörkifli kísérletbe kezdtem, melynek az alábbi recept lett a végeredménye. Szerintünk ez egy nagyon harmonikus, könnyed harapnivaló, amihez jól passzol egy kis sör és egy jó baráti csevej a naplementébe burkolódzó teraszon.

Süssetek kiflit, vagy menjetek a Kifli ÉS Kocsmába!

Sörkifli

Sörkifli

5 a 1 szavazatból
adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Kelesztés

90

perc
Sütési idő

20

perc

Igazi csemege egy kora esti sörözéshez. Tálaljuk kolbásszal, lila hagymával és sajtkrémmel.

Hozzávalók

  • 75 ml langyos tej

  • 1 mokkáskanál cukor

  • 15 g élesztő

  • 30 dkg finom liszt

  • 1 teáskanál só

  • 3 evőkanál olaj

  • 1 dl langyos víz

  • Töltelék
  • 4 dkg vaj

  • 1 teáskanál só

  • Tetejére
  • 1 tojás

  • szezámmag, köménymag vagy durva szemcséjű só

Elkészítés

  • Langyos tejben elkeverjük a mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  • Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. A kanál aljával a lisztben három mélyedést, “lenyomatot” csinálunk, ezzel mérjük ki az olajat. Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez és hozzátesszük a vizet is és összegyúrjuk, dagasztjuk.
  • 45 percig kelesztjük.
  • Kelesztés után átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk a tésztát. 15 percig pihentetjük.
  • A tésztákból 25 cm átmérőjű köröket nyújtunk. Az egyiket megkenjük vajjal, megszórjuk sóval és elegyengetjük a vajat. Ráhelyezzük a vajjal megkent lapra a másik kinyújtott tésztát és sodrófával 30-35 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
  • Egy pizzavágó vagy egy kés segítségével 16 cikkre vágjuk a kinyújtott tésztát. A cikkeket feltekerjük és 30 percig kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
  • A megkelt kifliket felvert tojással lekenjük és tetejüket megszórjuk szezámmaggal, egész köménnyel vagy durva szemcséjű sóval (vagy többfélét is készíthetünk). 18-20 percig sütjük, míg tetejük aranybarna lesz.

Megjegyzések

  • Tálaljuk lilahagymával, kolbásszal és tejföllel kikevert sajtkrémmel.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Kapcsolódó receptek