Diós-almás pite

Legutóbb frissítve: 2020. december 30. 17:44

Amikor végre termőre fordulnak az almafák a kertben, lehullik a dió a fáról, beindul a diós-almás piteszezon. Ízletes almákat válasszunk alapul, mi idaredből készítjük a tölteléket.

Diós-almás pite

Diós-almás pite

0 a 0 szavazatból

Hozzávalók

  • A töltelékhez
  • 1,5 kg alma

  • 3 evőkanál cukor

  • fahéj (ízlés szerint)

  • mazsola

  • 1/2 citrom leve

  • darált dió

  • porcukor

  • A tésztához
  • 50 dkg liszt

  • 10 dkg porcukor

  • csipetnyi só

  • 2 tojás sárgája

  • 5 evőkanál tejföl

Elkészítés

  • Az almát meghámmozzuk, megtisztítjuk, negyedeljük, magozzuk. A negyed almákat keresztben 3-4 mm-es szeletekre vágjuk.
  • Cukorral, citromlével és egy csurrantásnyi vízzel puhára pároljuk, levét elfőzzük.
  • Párolás után fahéj, mazsola keverhető bele. Citromsóval pikánsíthatjuk. Kihűtjük.
  • A tésztához a hozzávalókat elkeverjük. Tésztát gyúrunk belőle. A kész tésztát folpakkba csomagolva fél órára a hűtöbe rakjuk.
  • A tésztát ketté osztjuk, tepsi méretűre nyújtjuk, majd a tepsibe fektetjük. Rászórjuk a porcukorral elkevert darált diót.
  • A dióra rákanalazzuk az almatölteléket és finomal elegyengetjük. A tetejére is szórunk a porcukros dióból.
  • A tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük vele a pitét.
  • A fehérje és 1 evőkanál tejfölt elkeverünk, és ezzel a tetejét megkenjük.
  • Megszurkáljuk és 180°C fokos sütőben aranyszínűre sütjük.

Megjegyzések

  • Tálalási javaslat: Magában is nagyon finom, de vanília fagylalttal isteni.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Kapcsolódó receptek