Amikor végre termőre fordulnak az almafák a kertben, lehullik a dió a fáról, beindul a diós-almás piteszezon. Ízletes almákat válasszunk alapul, mi idaredből készítjük a tölteléket.
Diós-almás pite
Hozzávalók
- A töltelékhez
1,5 kg alma
3 evőkanál cukor
fahéj (ízlés szerint)
mazsola
1/2 citrom leve
darált dió
porcukor
- A tésztához
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
csipetnyi só
2 tojás sárgája
5 evőkanál tejföl
Elkészítés
- Az almát meghámmozzuk, megtisztítjuk, negyedeljük, magozzuk. A negyed almákat keresztben 3-4 mm-es szeletekre vágjuk.
- Cukorral, citromlével és egy csurrantásnyi vízzel puhára pároljuk, levét elfőzzük.
- Párolás után fahéj, mazsola keverhető bele. Citromsóval pikánsíthatjuk. Kihűtjük.
- A tésztához a hozzávalókat elkeverjük. Tésztát gyúrunk belőle. A kész tésztát folpakkba csomagolva fél órára a hűtöbe rakjuk.
- A tésztát ketté osztjuk, tepsi méretűre nyújtjuk, majd a tepsibe fektetjük. Rászórjuk a porcukorral elkevert darált diót.
- A dióra rákanalazzuk az almatölteléket és finomal elegyengetjük. A tetejére is szórunk a porcukros dióból.
- A tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük vele a pitét.
- A fehérje és 1 evőkanál tejfölt elkeverünk, és ezzel a tetejét megkenjük.
- Megszurkáljuk és 180°C fokos sütőben aranyszínűre sütjük.
Megjegyzések
- Tálalási javaslat: Magában is nagyon finom, de vanília fagylalttal isteni.
Elkészítetted ezt a receptet?
Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!
Tetszik ez a recept?
Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!
Elkészítetted ezt a receptet?
Kövess minket Facebook-on!