Főoldal » Receptek » Főétel » Pizza tészta

Pizza tészta

Kategória:Főétel

Legutóbb frisítve:

’A pizza olyan, mint a szex.
Amikor jó, akkor nagyon jó.
Amikor rossz, akkor is egész jó.’

A mi pizzánk nagyon jó….

Régen rendeltünk pizzát. Nem is tudom megmondani, mikor volt az utolsó alkalom, hogy dobozban érkezett hozzánk az általunk imádott étek.

A mi pizzánk története

Régen sokszor rendeltem házhoz, egy nehéz nap után mindig jóleső érzés volt egy hatalmas paradicsomos, sajtos pizzát birtokolni és elfogyasztani :). Egy alkalommal, amikor tényleg nehéz napom volt vágytam egy pizzára. Kiderült, hogy nem csak nekem volt húzós a napom, hanem a pizzériának, mert 1 kilométernyi távot 2 óra alatt sikerült megtenniük az ételemmel és végeredményként kaptam egy hideg pizzát.

Rendkívül dühös lettem, és feltettem magamnak a kérdést: Miért nem sütök én pizzát? Ekkor kezdtem – később kezdtünk – el kísérletezni és hosszú évek alatt fejlesztettük ki ezt a receptet. Ez a recept mindig változik, mindig csiszolunk rajta.

Sokféle étel van, amit pizzának hívnak ?… A pizza hazájában is sokféle pizza van. Mi a vékonytésztás olasz pizzát szeretjük.

Pizza tészta

Pizza tészta

0 / 0 szavazat
Recipe by Szilvi
adag

4

adag
Elkészítési idő

15

perc
Kelesztés

1

óra 

15

perc
Sütési idő

12

perc

Hozzávalók

  • 66 dkg 00-ás liszt

  • 25 g friss élesztő

  • 5 evőkanál olívaolaj

  • 2 teáskanál só

  • 3-4 dl langyos víz

  • pötty cukor az élesztő felfuttatásához

Elkészítés

  • Mérjük ki a lisztet. Egy mérőpohárba öntsünk 2 dl langyos vizet. A langyos vízben keverjünk el egy pötty cukrot és két evőkanállal tegyünk bele a lisztből. Keverjük el a vizet a liszttel és morzsoljuk bele a friss élesztőt.

  • A lisztben keverjük el a sót, majd egy evőkanál aljával 5 mélyedést készítünk a lisztben. Ez az öt mélyedés lesz a mi kis mércénk az 5 evőkanál olivaolajhoz. Jó módszer ez arra, hogy egy csepp olivaolaj se menjen kárba.

  • Miután az élesztő megkelt, a lisztbe beleönthetjük. A tésztát összekeverjük, még 1-2 deci vizet fel fog venni, hogy összeálljon. A tészta legyen könnyű. Ha a tésztánk kész van, kelesszük 3/4 órát.

  • Amíg a tészta pihen, mi nem, mert párunk már biztos éhes. Felvágjuk a feltéteket, pizzaszószt készítünk, felszeleteljük a mozzarellát és iszunk egy koktélt.

  • Megkelt a tészta! Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, és 4 labdacsot készítünk. A tésztákat még negyed órán át egy kis folpakk alatt pihentetjük.

  • A pihentetés után kerek (kb 32 cm átmérőjű) pizzát nyújtunk belőle, ha kézzel készítjük, akkor lesz finom széle is.

    Ekkor is pihentessük 15 percet a tésztát.
  • I. Sütési módszer
  • Helyezzük kiolajozott tepsire, és igazgassuk el.  Jöhetnek a feltétek, először a pariszósz vagy tejfölös alap, majd a sajt. Ezután jön a többi finomság. Előmelegített sütőbe helyezzük, 230-240 fokra. Alulról kell, hogy több hőt kapjon, így ha nincsen dupla alsó-szimpla felső fokozat sütőnkön, akkor helyezzük lejjebb a tepsit. 12-14 perc alatt kész.
  • II. sütési módszer
  • Szerezzünk samott lapot, ami befér a sütőnkbe. Melegítsük fel a sütőben 240 fokra, ez minimum egy órát vesz igénybe. A kinyújtott pizzatésztát egy semolinával beszórt pizzalapátra helyezzük, ezután rárakjuk a feltéteket. Miután meggyőződtünk róla, hogy a pizza nem ragadt le, berakjuk a pizzát a sütőbe. 12 perc alatt kész, az alja igazán ropogós lesz.

Megjegyzések

  • A pizza tésztát kelesztés után adagonként le is lehet fagyasztani, így nehéz napokon is elő lehet kapni és összeütni egy gyors pizzát.
  • A pizza tészta a hűtőben 2 napig is eláll.
  • Ebből a tésztából készítjük a pizzakenyeret is, amit a Parmigiana di melanzane-hoz eszünk..

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebook-on!

Ránézhetünk óránkra, és láthatjuk, hogy megelőztük a pizzafutárt, vagy ha nem, akkor is meleg a pizza és olyan, amilyet akartunk.

Kapcsolódó receptek

Szólj hozzá!

Ízletes és aromás.