Muszaka

Legutóbb frissítve: 2020. június 7. 20:18

Muszakáról elsősorban Görögország jut eszükbe, pedig a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. A muszaka legtöbb változatának fő összetevői a padlizsán, a darált hús és a sajtszósz, de régiónként gazdagítják krumplival, cukkinivel, répával. Van ahol rétegezik, van ahol mindent egyszerűen összekevernek és a tetejére sajtszósz csorgatva megsütik.

Mi görögösen krumplival, padlizsánnal és darált marhával készítjük.

Muszaka

Muszaka

0 a 0 szavazatból

Hozzávalók

  • 2 db padlizsán

  • 50 dkg kis szemű krumpli

  • A raguhoz
  • 60 dkg darált sovány marha vagy bárány

  • 1 nagy fej vöröshagyma

  • 1 dl fehérbor

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 mokkáskanál oregánó

  • 1 késhegynyi fahéj

  • 1 marék petrezselyem

  • 1 doboz konzerv paradicsom

  • 1 evőkanál paradicsompüré

  • fél dl olaj

  • A besamelhez
  • 5 dkg vaj

  • 5 dkg liszt

  • 5 dkg reszelt parmezán

  • 5 dl tej

  • csipet szerecsendió

  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés

  • Előkészítés:
  • A krumplikat megsikáljuk, héjában megfőzzük, leöntjük és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt annyira, hogy megfogható, meghámozzuk, fél centisre szeleteljük, tálcára terítjük és gyengén megsózzuk.

  • A megmosott padlizsánokat fél centis karikákra vágjuk, kiterítve besózzuk mindkét oldalát és szűrőbe állítva hagyjuk kiengedni a levét.

  • A ragu:
  • A felkockázott hagymát megfonnyasztjuk, rátesszük – a lehetőleg házilag, durvára darált (piruláskor szétessen, a bolti nem jó, mert összeragad) – húst.

    Sózzuk, borsozzuk és az apróra vágott fokhagymával pirítjuk, majd a borral felpároljuk. A paradicsompürét hozzákeverjük, és hozzátesszük a konzerv paradicsomot is. Hozzáadjuk az oregánót és a fahéjat, tovább fűszerezzük ízlés szerint. A tűzről félrehúzva belekeverjük az apróra vágott petrezselymet. Ha nagyon besűrűsödne, további paradicsommal lazíthatjuk.
  • A padlizsán szeleteket, ha szükséges, leitatjuk. Lisztbe forgatva egy ujjnyi olajban hirtelen megsütjük 3-4 részletben. Ügyeljünk arra, hogy az olaj mindig forró legyen, ne szívja meg magát túlságosan. Így is sok olajat vesz fel. Papírtörlőre szedjük.

  • Összeállítás:
  • Egy tűzálló tálat olívaolajjal kikenünk. Egy réteg krumplit terítünk el, kevés ragut oszlatunk el rajta, amire egy réteg padlizsánkarikát teszünk. Újból krumplit, majd ismét ragut és padlizsánt rakunk rá. Padlizsánnal zárunk. (Nincsen semmi baj, ha elfogynának a hozzávalók rétegezés közben, akkor ritkásan rakjuk.)

  • Egy lábosban a vajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet, kicsit pirítjuk (de ne barnuljon meg). Felengedjük a tejjel, sózzuk, szerecsendiózzuk (itt valószínűleg botmixerre is szükség lesz). Addig főzzük, amíg el nem kezd besűrűsödni, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a parmezánt. A művünket beborítjuk vele.

  • 180 C fokos sütőben 50-60 perc alatt pirosasbarnára sütjük.

Megjegyzések

  • Tálalás előtt egy kicsit pihentessük, hogy ne essen szét.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Forrás: wikipedia

Kapcsolódó receptek