Olasz rakott padlizsán

Legutóbb frissítve: 2021. március 8. 09:43

Egyik nagy kedvencünk a Parmigiana di melanzane, azaz az olasz rakott padlizsán. A paradicsom, a mozzarella, a parmezán, a bazsalikom és a padlizsán tökéletes harmóniája teszi ezt az ételt fenségessé.

A hagyományos recepttől kicsit eltértünk, mert eredetileg a padlizsán szeleteket bő olajban sütik ki, amiből tetemes mennyiséget tud magába szívni. Ez a recept így kicsit visszafogottabb kalóriatartalmú, de ne higgyük, hogy fogyókúrás lenne.

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

5 a 1 szavazatból
Fogás: FőételKonyha: olaszNehézségi fok: Közepes

Az olasz rakott padlizsán a padlizsános ételek királynője. Az olasz hozzávalók – a mozzarella, a parmezán, a paradicsom, a bazsalikom és a padlizsán – csodálatos harmóniája.

Hozzávalók

  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb padlizsán

  • 20 dkg mozzarella

  • 5 dkg reszelt parmezán

  • A paradicsomszószhoz
  • 500 ml paradicsomszósz

  • 2 teáskanál paradicsompüré

  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva

  • 2 gerezd fokhagyma

  • nagy marék bazsalikom

  • só, bors

Elkészítés

  • A padlizsán sütése
  • A padlizsánokat 6-8 mm-es szeletekre vágjuk hosszában. A szeleteket intenzíven besózzuk és egy tálba állítva hűtőben pihentetjük minimum 1 éjszakán vagy akár egy napon át.
  • A levét kiengedett szeleteket tálcára vagy nejlonra fektetjük, papírtörlővel leitatjuk, majd gyengén sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint lehelletnyi szárított fokhagymaporral fűszerezzük és gazdagon megkenjük olívaolajjal.
  • Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a szeleteket egymás mellé (egyszerre nem fogjuk tudni megsütni 😉 ) és előmelegített sütőben, a grillen mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.
  • A paradicsomszósz
  • Az olívaolajon a hagymát megdinszteljük, a zúzott fokhagymát megfuttatjuk rajta.
  • Hozzáadjuk a paradicsomszószt és a pürét. Sózzuk, borsozzuk.
  • Csurrantásnyi vízzel összefőzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  • A végén hozzáadjuk a bazsalikomot, de már nem főzzük ekkor.
  • Összeállítás
  • A sütőtál alját egy kevés paradicsomszósszal kikenjük.
  • A tálat a legrillezett padlizsánszeletekkel szorosan kibéleljük, megkenjük paradicsomszósszal, meghintjük parmezánnal és mozarellát fektetünk a tetejére.
  • A rétegeket megismételjük míg az összes hozzávaló elfogy, de a tetejére már nem rakunk mozzarellát, hanem vastagon paradicsommal zárjuk.
  • 180 fokos sütőben, alsó sütésben 30-40 perc alatt készre sütjük.

Videó

Megjegyzések

  • Megjegyzés: a fenti videóban még grillezett padizsánkockákat alkalmaztunk. Most már a padlizsánokat szeletben grillezzük.
  • Fokhagymás pizzakenyérrel tálaljuk.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Kapcsolódó receptek