Nagyon egyszerű és mégis fenséges desszert! Ez az igazi olasz finomság, a Panna cotta a Piemonte régióból származik, 2001-ben fel is került helyi tradicionális ételek listájára.
De vajon mennyire tradicionális és mennyire olasz?
Én mindig örülök, ha tudom mi kerül a tányéromra. Nem csak alapanyagok származására gondolok. A klasszikus recepteknek van története, történelme és sokszor megmosolyogtatják a falatozó embert.
És bizony, egy ilyen szerény desszertnek is van múltja, ha nem is túl terjedelmes…
Az 1960-as évek előtt a panna cotta nem szerepelt az olasz szakácskönyvekben, ennek ellenére hagyományos desszertként hivatkoznak rá.
Egy szóbeszéd szerint nem is egy olasz szakács találmánya, hanem egy magyar asszony készítette el, aki a Tanaro folyótól délkeletre élt az 1900-as évek elején. Szoktuk mondani, hogy mindenhol van magyar, de még a panna cottában is!?
Ha nagyon szigorúan be akarjuk tartani az előírásokat, akkor barack eau-de-vie-vel készítsük (barack brandy) és magában, szósz nélkül kell táljuk. Mi mindenesetre javaslunk egy kis lazaságot, hiszen egy eu-de-vie miatt ne essünk el az alábbi élvezettől!
Forrás: wikipédia