Panna cotta

Legutóbb frissítve: 2021. március 20. 18:46

Nagyon egyszerű és mégis fenséges desszert! Ez az igazi olasz finomság, a Panna cotta a Piemonte régióból származik, 2001-ben fel is került helyi tradicionális ételek listájára.

De vajon mennyire tradicionális és mennyire olasz?

Én mindig örülök, ha tudom mi kerül a tányéromra. Nem csak alapanyagok származására gondolok. A klasszikus recepteknek van története, történelme és sokszor megmosolyogtatják a falatozó embert.

És bizony, egy ilyen szerény desszertnek is van múltja, ha nem is túl terjedelmes…

Az 1960-as évek előtt a panna cotta nem szerepelt az olasz szakácskönyvekben, ennek ellenére hagyományos desszertként hivatkoznak rá.

Egy szóbeszéd szerint nem is egy olasz szakács találmánya, hanem egy magyar asszony készítette el, aki a Tanaro folyótól délkeletre élt az 1900-as évek elején. Szoktuk mondani, hogy mindenhol van magyar, de még a panna cottában is!?

Ha nagyon szigorúan be akarjuk tartani az előírásokat, akkor barack eau-de-vie-vel készítsük (barack brandy) és magában, szósz nélkül kell táljuk. Mi mindenesetre javaslunk egy kis lazaságot, hiszen egy eu-de-vie miatt ne essünk el az alábbi élvezettől!

Forrás: wikipédia

Panna cotta

Panna cotta

0 a 0 szavazatból
adag

4

adag

Hozzávalók

  • 5 dl tejszín

  • 1,6 dl tej

  • 10 dkg cukor

  • 1 kávéskanál vanília őrlemény

  • 2 teáskanál baracklekvár

  • 3 cl vodka

  • 1 csapott evőkanál zselatin 4 evőkanál vízben feloldva

Elkészítés

  • Egy lábosban 90 fokig hevítjük a tejszínt a tejjel, a vaníliával és a cukorral.
  • A tűzről lehúzva a vodkában elkevert baracklekvárt hozzáadjuk.
  • A beáztatott zselatint olvadásig melegítjük, majd hozzákeverjük.
  • Szűrőn keresztül poharakba adagoljuk.
  • A poharakat folpakkal lefedve szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a hűtőben kocsonyásra hűtjük.

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Kapcsolódó receptek