Piadina – töltsd meg minden jóval!

A piadina (vagy piada) Emília-Romagna régióból származik. Nagy múltra tekinthet vissza, már a 13. században is említették az írások. Eleinte kenyérként ették, kísérője volt ételeknek, salátáknak. Később vált csak divattá megtölteni és félbe hajtani.

Olaszországszerte találkozhatunk piadineriákkal (piadina éttermekkel). Vannak régiók, ahol vadászni kell (pl. Toscana), de ha Ravenna főutcáján sétálunk, a bőség zavarában kapkodhatjuk a fejünket. Érdemes ellátogatni a La Piadineria étteremhálózatba, de ha igazán autentikus élményre vágyunk, térjünk be egy kis, helyi piadineriába. Mi Milánóban futottunk bele egybe, sajnos csak az utolsó napon. Igazi showműsort kaptunk az étkünk mellé.

Készítsünk magunk piadinát, mert nagyon egyszerű!

Piadina

Piadina

Romagna régióból származó lapos kenyér, mely kísérője lehet salátáknak, krémeknek, de meg is tölthetjük mindenféle olasz finomsággal.

0 / 0 szavazat
Fogás: KenyérKonyha: olaszNehézség: könnyű
adag

4

adag
Előkészítési idő

30

minutes
Sütési idő

30

minutes
Összesen

1

hour 

Hozzávalók

  • 500 g liszt

  • 250 g víz

  • 125 g zsír

  • 10 g

  • 1 zacskó zacskó sütőpor

Elkészítés

  • Keverjük el a lisztben a sót és a sütőport majd öntsük a lisztet gyúródeszkára.
  • Készítsünk egy mélyedést a közepébe és adjuk hozzá a zsírt és egy kis vizet.
  • Kezdjük el a zsírt és a vizet összedolgozni a liszttel és apránként adagoljuk hozzá a vizet, amíg az el nem fogy. Végül dolgozzuk össze a tésztát a liszttel és 10 percig gyúrjuk a tésztát, hogy szép sima állaga legyen.
  • A tésztát takarjuk le folpakkal és minimum 15 percet pihentessük.
  • Osszuk 8 felé a tésztát (kb 100-110 grammos adagokra) és formáljunk belőle labdákat. Nyújtófa segítségével kb. 22 cm nagyságú köröket nyújtunk.
  • Forró, olajozatlan serpenyőben egyenként sütjük, 2-2 percig a kenyerek mindkét oldalát.

Megjegyzések

  • Tálalási javaslat: Töltsük meg friss olasz krémsajttal, mozzarellával, olasz sonkával vagy grillezett padlizsánszeletekkel és melegítsük át kontakt grillben. Amikor kész, adjunk hozzá még friss paradicsomot és rukkolát. Ezen kívül még számtalan módon tölthetjük, mindenféle olasz finomsággal.

Kapcsolódó receptek