Szicília egyik legjellegzetesebb étele a Pasta alla Norma, a paradicsomos, padlizsános tészta. A recept kulináris tisztelgés a Cataniából származó Vincenzo Bellini híres zeneszerző egyik legszebb műve, A Norma előtt.
Ha szeretnénk kicsit művelődni és hangulatba kerülni főzés közben, halgassuk meg az operarészletet.
A Pasta alla Normában egysülnek a mediterrán ízek: az ízletes paradicsom, az illatos bazsalikom, a füstös padlizsán, a sós ricotta és az al dente tészta. Mint a mediterrán receptek általában, ezt sem kell túlbonyolítani. Láttam olyan receptet egy magyar oldalon, ahol balzsamecetet raktak a szószhoz. ? Mit szólna egy olasz nagyi!? (Ezért is szoktam kiterjedt kutatást végezni olasz oldalakon…)
Sajnos sós ricottát itthon nehéz találni. Ha minden kötél szakad, helyettesíthetjük gomolyával, hasonló élményben lesz részünk. Az sem mindegy, milyen tésztával készítjük, hiszen a tészta a szósz szállítója. A padlizsános tésztához rövid tésztákat javaslunk: penne, fusilli, casarecce , tortiglioni.
És íme a recept: