Padlizsános tészta – Pasta alla Norma

Legutóbb frissítve: 2021. április 24. 21:34

Szicília egyik legjellegzetesebb étele a Pasta alla Norma, a paradicsomos, padlizsános tészta. A recept kulináris tisztelgés a Cataniából származó Vincenzo Bellini híres zeneszerző egyik legszebb műve, A Norma előtt.

Ha szeretnénk kicsit művelődni és hangulatba kerülni főzés közben, halgassuk meg az operarészletet.

A Pasta alla Normában egysülnek a mediterrán ízek: az ízletes paradicsom, az illatos bazsalikom, a füstös padlizsán, a sós ricotta és az al dente tészta. Mint a mediterrán receptek általában, ezt sem kell túlbonyolítani. Láttam olyan receptet egy magyar oldalon, ahol balzsamecetet raktak a szószhoz. 😯 Mit szólna egy olasz nagyi!? (Ezért is szoktam kiterjedt kutatást végezni olasz oldalakon…)

Sajnos sós ricottát itthon nehéz találni. Ha minden kötél szakad, helyettesíthetjük gomolyával, hasonló élményben lesz részünk. Az sem mindegy, milyen tésztával készítjük, hiszen a tészta a szósz szállítója. A padlizsános tésztához rövid tésztákat javaslunk: penne, fusilli, casarecce , tortiglioni.

És íme a recept:

Padlizsános tészta - Pasta alla Norma

Padlizsános tészta – Pasta alla Norma

0 a 0 szavazatból
Fogás: főételKonyha: olaszNehézségi fok: könnyű
adag

2

adag
Elkészítési idő

1

óra 
Főzési idő

30

perc
Total time

1

óra 

30

perc

Szicília jellegzetes ételében, a Pasta alla Normában egyesülnek a sziget ízei, aromái: az ízletes paradicsom, az illatos bazsalikom, a füstös padlizsán és a sós ricotta.

Hozzávalók

  • 1 padlizsán

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 dl paradicsomszósz

  • só, bors

  • 2 dkg parmezán

  • 1 evőkanál aprított friss bazsalikom

  • 5 dkg sós ricotta

Elkészítés

  • A padlizsán elkészítése
  • A padlizsánt felkarikázzuk, majd csíkokra vágjuk. Besózzuk és állni hagyjuk egy órát. Miután kiengedte a levét, bő, forró olajban aranybarnára sütjük vagy olívaolajjal lespriccelve tepsire rakjuk és legrillezzük (úgy mint a grillezett padlizsánkockákat)
  • A paradicsomszósz elkészítése
  • A zúzott fokhagymát az olívaolajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt és sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk egy korty vizet, felforraljuk. Hozzákeverjük a reszelt parmezánt. Pár perc alatt besűrítjük.
  • A tűzről lehúzzuk és bazsalikommal ízesítjük.
  • A tésztát megfőzzük. A tészta főzővizéből egy csészényit félreteszünk.
    Szószunkat újra melegítjük, hozzáadjuk a padlizsánt, a leszűrt tésztát. Magas hőn összeforgatjuk. és durvára reszelt sózott ricottával tálaljuk.

Megjegyzések

  • Sózott ricottát nem könnyű itthon fellelni, tehén gomolyával helyettesíthetjük, mely hasonló élményt nyújt.
  • Rövid tésztával készítsük pl. penne, fusili, tortiglioni, casareccie

Elkészítetted ezt a receptet?

Jelöld meg a @padlizsankucko-t Instán és használd a #padlizsankucko hashtag-et!

Tetszik ez a recept?

Kövesd a @padlizsankucko-t a Pinteresten!

Elkészítetted ezt a receptet?

Kövess minket Facebookon

Kapcsolódó receptek